F*** ta kroppspress
Hei, Tenkte jeg kunne få gang på bloggingen og starte med et tema jeg vet relaterer til spesielt mange ungdommer. Jeg vet at dette temaet kan være utrolig vanskelig for mange å snakke om, men jeg mener også at det er viktig å snakke om et så kjent tema. Det temaet er "kroppspress".

I dagens samfunn lever ungdommer i et enormt kroppspress. Det dukker stadig opp nye og «lettvinte» løsninger som skal gi en forbedret helse og trivsel med seg selv, og selvfølgelig "den perfekte kroppen" Men hva er egentlig definisjonen på "den perfekte kroppen»?

De siste årene har det eksplodert i media og selve samfunnet rundt dette med kroppspress. Spesielt blant tenåringsjenter er det et stadig større press om å ha den perfekte kropp. Jenter har et mer negativt kroppsbilde enn gutter og de er mindre fornøyd med seg selv. Jentene opplever ofte et press for å slanke seg, mens gutta føler at de må ha en sterk kropp med store muskler. I en slik situasjon er det noen som lar seg friste av "lettvinte løsninger" som å spise veldig lite, å bruke anabole steroider eller gjør andre valg som kan være farlige for kroppen. Det er pokerspill med egen helse. Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye og du forandrer deg på andre måter også. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen. Endringene kan lett føre til utrygghet og usikkerhet. "Er jeg normal?", "Er jeg for tykk?", "Er jeg for tynn?", "Har jeg for lite muskler?" og lignende tanker, kan komme. Dette vet selgerne av ungdomsprodukter, klær, sminke, treningstimer osv. De er svært flinke til å benytte seg av dette og presset fra reklame og media er stort. 

Et typisk tema alle kjenner til er "sommerkroppen" Hvert år når det nærmer seg sommer begynner vi å høre og snakke om hvordan vi skal få den perfekte sommerkroppen, ikke bare i vennegjengen, men også på sosiale medier. . Er det rart av vi blir påvirket av dette? . Overalt på sosiale medier finner vi bilder av syltynne, vakre, høye og «perfekte» jenter. De aller fleste ungdommer på min alder er daglig innom disse sosiale mediene som instagram, blogger, Facebook osv., noe som jeg også er.  Også på TV får vi inn et stort press, spesielt på reklamer for sminke, klær eller andre produkter. Modellene som vises har et plettfritt ansikt, hvitt smil og et vakkert utseende, og det er klart at ungdommer, spesielt jenter blir påvirket av dette.

Jeg vet med meg selv at jeg er verken for stor eller for slank, jeg er helt normalt. Jeg er ikke den jenta som er mye plagd med kroppspress, men selvfølgelig har jeg ganger der jeg tenker over det. Selvfølgelig er det ting jeg kunne endret på meg selv, men jeg prøver heller å tenke på det jeg er fornøyd med. Selv om jeg ikke tenker over det møte vi kroppspress hele tiden . Når vi er unge er folk opptatt av "den perfekte kroppen». Vi skal ikke være for tynne, ikke for store, flat mage, store pupper og fast rumpe. Men hvorfor er det sånn at alle er så opptatt av det? Hele tiden blir vi bombanert med perfekte modeller og bloggere osv. Modellene er ofte unormalt tynne og "perfekte". Selvfølgelig sier jeg ikke at det ikke finnes folk der ute som er nydelige, men det går ann å være vakker uten å ha det perfekte utseende eller kroppen.


Hvem er det som har sagt at jenter må være størrelse XS, ha store pupper og fast rumpe? Jo vell, det er oss jenter selv. Det er ingen andre enn oss selv som lager dette store kroppspresset! Men dette er noe som ingen tenker over, og selvfølgelig ikke noe vi gjør med vilje. Vi går stadig rundt og klager over at guttene mener vi bør ha sånn og sånn rumpe, store pupper, og at presset på å ha en fin kropp er så stort. Og ja! Mange gutter snakker om hva de forventer av oss jenter, gutter? Plis stopp, det gjør oss jenter enda mer usikker på oss selv. Og til dere jenter! Prøv å ikke tenk på hva guttene sier, og ikke minst stopp å påpeke alt som er galt på kroppen din og se hva du faktisk liker. Jeg tror også det er viktig at vi ikke påpeker ting på andres kropp, det hjelper iverfall ikke.  Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor folk bryr seg så sykt mye om andre sin kropp. Selvfølgelig er det kanskje finere med en slank og veltrent kropp, men hvor mye skal det bety?

Noe annet jeg syns er svært skummelt er hvor små størrelsene ofte er. Jeg er ikke en "Large" person, fordi for det meste bruker jeg Small og Medium, men då jeg måtte kjøpe en bukse i Large sier det seg nesten litt selv hvor små størrelsene faktisk er. Jeg klarer heldigvis å tenke at størrelsene er så små, men hva med de som ikke klarer det? Tenk hvilke tanker de får inni hodet sitt? Hvorfor er det egentlig slik at produsentene lager klærne så vanvittig små?I mange tilfeller fører kroppspresset også til spiseforstyrrelser og andre psykiske sykdommer, noe jeg syns er svært skremmende. At noe kan påvirke noen så mye er skummelt. Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret.

Tallene på vekten, størrelsene på klærne og hvor mange cm du er rundt livet har virkelig ingenting å si! Jeg vet med meg selv at jeg er for flink til å sammenligne min vekt med mine venninners vekt. Dette er noe ingen burde gjøre. Du kan ikke sammenligne din vekt med noen som er 20 cm lavere enn deg. Jeg mener det ikke finner noen definasjon på "den perfekte kroppen". Alle er vakre og spesielle på sin egen måte. Så lenge DU holder deg frisk, spiser sunt og lever et godt liv har du ingen grunn til å være misfornøyd! Prøv å steng alt kroppspress ut og vær fornøyd med deg selv, uansett hvor vanskelig det er! Selvfølgelig kan du tenke at det er ting på kroppen din du vil endre, men ikke la dette ødelegge for deg selv.  Du er god nok uansett hvilken størrelse på har på klærne og hvor møye du veier. Ikke tenk at du er mindre verd bare fordi du ikke bruker XS.

Del dette innlegget videre om du er enig i hva jeg sier. Kommenter gjerne hva du syns om innlegget.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar